Lucht-waterwarmtepomp voor verwarming landbouwbedrijf Scheeve Nieuw-Weerdinge

Lucht-waterwarmtepomp voor verwarming landbouwbedrijf Scheeve Nieuw-Weerdinge

Terug naar Projecten

 

Met een unieke COP (Coefficient of Performance: de verhouding tussen de gebruikte energie en de opgewekte warmte) van maar liefst 6,0 is de Hitachi Yutaki lucht-waterwarmtepomp de nummer één in de ranglijst van warmtepompen als het gaat om energie-efficiency. Bij landbouwbedrijf Scheeve in Nieuw-Weerdinge (Drenthe) installeerden wij een cascade-opstelling van drie Hitachi Yutaki toestellen.

Vloerverwarming

De drie Hitachi Yutaki lucht-waterwarmtepompen leveren het warme water voor de vloerverwarming van de werkplaats, kantine en kantoorruimte van het akkerbouwbedrijf. Dankzij de zoneregeling op de vloerverwarming is de gewenste temperatuur in elke ruimte afzonderlijk in te regelen.

Drie lucht-waterwarmtepompen

De cascade-opstelling van drie warmtepompen zorgt voor behoefte-afhankelijke inzet van één of meerdere warmtepompen. Het systeem regelt automatisch dat alledrie de warmtepompen een gelijk aantal draaiuren maken. De warmtepompen worden volledig aangedreven op elektriciteit die dit agrarische bedrijf zelf opwekt. De warmte die de warmtepompen leveren, wordt gebruik voor opwarming van het verwarmingswater in een buffervat van 2250 liter, dat wij eveneens leverden en installeerden.

Gebruik van restwarmte

Het akkerbouwbedrijf beschikt over een koelruimte voor aardappelen. Deze hebben wij voorzien van een warmtewisselaar in de koelunit, waarmee de restwarmte wordt gewonnen en eveneens wordt gebruikt voor het opwarmen van het verwarmingswater in het buffervat. Hergebruik van restwarmte maakt de bedrijfsvoering nog duurzamer en dat levert de agrarische onderneming een mooie extra energieopbrengst op.

 

 

 

Bekijk ook

Energiezuinige verwarming en koeling woning in regio Emmen met Hitachi lucht-waterwarmtepomp

Energiezuinige verwarming en koeling woning in regio Emmen met Hitachi lucht-waterwarmtepomp

Voor hoofdverwarming en koeling hebben wij een nieuwbouwwoning in de regio Emmen voorzien van een Hitachi Yutaki lucht-waterwarmtepomp. Dit gepatenteerde systeem is met een door de KIWA bepaalde COP-waarde van 6 opvallend energiezuinig, getuige ook het A++ energielabel. Hoog rendement Hitachi Yuta…